foto LVkorisNLZondag 25 november wordt er in de Moeder Godskerk aan de Pres. Kennedylaan te Roosendaal een concert gegeven met als titel: Letse koormuziek eeuw(en) lang. Aanvang 15.30 uur. De deuren gaan om 15.00 uur open.

Om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen (opnieuw) kennis te maken met de mooie Letse muziek, is de entree gratis. Na afloop kan men wel een vrijwillige bijdrage geven.

Dit jaar viert de Baltische staat Letland het feit dat het als zelfstandig land 100 jaar bestaat. Een jaar lang wordt dit in Letland maar zeker ook daar buiten uitvoerig gevierd. In de loop der tijd zijn veel Letten op zoek  naar een betere toekomst, verspreid over de hele wereld geraakt. Eén ding uit hun vaderland hebben zij altijd meegenomen: de enorme rijkdom aan muziek en dan met name de koormuziek.

Het was februari van dit jaar dat veel mensen in Roosendaal hebben genoten van de prachtige Letse koormuziek en dans. In de aanloop naar het grote zang- en dansfestival in de hoofdstad Riga in juli jl. was Roosendaal uitverkoren om voor mensen met een Lets paspoort woonachtig op het vaste land van Europa, hier een voorronde voor dit grote festival te organiseren. Een festival waar zo’n 17.000 koristen aan deelnamen . Normaliter vinden de voorrondes plaats in steden als Parijs, Londen, Stockholm e.d. maar door de internationale  contacten van de in Roosendaal woonachtige  Letse koordirigente Gunita Kronberga, viel de eer voor deze organisatie Roosendaal te beurt.

Het waren onvergetelijke dagen waarbij op een voor Westerlingen, ongekend hoog niveau werd gemusiceerd. Onbekend maakt onbemind met als gevolg dat lang daarna nog heel wat keren mensen verzuchten het zo jammer gevonden te hebben niet naar het grote concert in de St. Jan te zijn geweest. Voor hen maar uiteraard ook voor alle andere koorliefhebbers is er nu de gelegenheid om te kunnen genieten van Letse muziek.

De uitvoerenden zijn op de eerste plaats LVkorisNL. Een koor bestaande uit Letse mensen die tijdelijk in Nederland verblijven voor studie, stage en dergelijke en mensen die hier permanent zijn komen wonen. Het koor telt inmiddels ook Nederlandse leden die aangestoken zijn door het Letse koorvirus.

Voorts zijn te gast kinderen van het Letse schooltje : Diegabiksis en Vox Jubilans uit Roosendaal. Valérya Satibaldijeva presenteert zich zowel met zang als viool en aan de piano wordt het geheel muzikaal begeleid door de pianiste Nadia Rutkovska. Het concert staat onder leiding van Gunita Kronberga.

designed by PJM Rademakers