Bonhoeffer was een toonaangevende Duitse predikant, theoloog, verzetstrijder tegen het nazisme en schrijver van christelijke boeken. Onder het nazibewind hij nam hij deel aan de samenzwering tegen Adolf Hitler. Hij werd in april 1943 gearresteerd en na de mislukte aanslag op Hitler in 1944 ter dood veroordeeld. Het vonnis werd op 9 april 1945 voltrokken, net voor de bevrijding. Zijn laatste woorden waren: “Dit is het einde, voor mij het begin van het leven.” Spirit in Roosendaal wijdt drie avonden aan deze moedige en boeiende man.

Film: Agent of grace

Donderdag 14 november. In deze film zien we hoe Bonhoeffer worstelt met de vraag wat te doen als in je land het recht op de meest grove manier geschonden wordt. Uiteindelijk kiest hij ervoor Gods wetten te stellen boven die van het naziregime. We volgen Bonhoeffer in zijn laatste jaren: zijn aandeel in het verzet, zijn morele dilemma’s en zijn tijd in de gevangenis, waar hij brieven, gebeden en gedichten schrijft. Nagesprek: Marjeet Verbeek

Lezing: Boeiend en geboeid

Donderdag 28 november. Bonhoeffer en zijn gedachtengoed zijn voor velen nog altijd een grote bron van inspiratie. Zijn boek Navolging (een uitleg bij de Bergrede) was voor ds. Marjo den Bakker van de PGR dé aanleiding om theologie te gaan studeren. Sindsdien is Bonhoeffer haar blijven boeien. Marjo vertelt wat haar zo raakte in dat boek en geeft een overzicht van zijn levensloop, werk en geschriften - levendig afgewisseld met documentaire beelden en teksten van hemzelf.

Viering: Dit is het uur van de trouw

Donderdag 12 december. In deze viering gaat ds. Marjo den Bakker ons voor, brengt Leo Lotterman enkele van Bonhoeffers gedichten ten gehore, kijken we naar de schilderijen die Jeltje Hoogenkamp daarbij maakte, en bidden we een van zijn gebeden. Het Zusterkoor van Mariadal onder leiding van Marie-Louise Egbers zingt liederen, die aansluiten bij Bonhoeffers gedichten en gebeden. De viering wordt ook instrumentaal getoonzet.

Plaats: Mariastede, Theresiastraat 44, Roosendaal
Data: donderdag 14, 28 november en 12 december
Tijd: 19.30 uur
Kosten: vrije gift

designed by PJM Rademakers