Onbekend maakt onbemind, zo luidt een bekend Nederlands spreekwoord. Als dat waar is, dan is het omgekeerde ook waar: bekend maakt bemind. We gaan elkaar beter begrijpen en aardiger vinden als we elkaar wat beter leren kennen. Op die manier wil Platform WerkSaam Roosendaal gestalte geven aan de oproep van Jezus om onze naaste lief te hebben en een vredestichter te zijn.

Op 23 november j.l. organiseerden we een stadswandeling. Onder de bezielende leiding van René Kools liepen we langs mooie plekjes in de binnenstad waarbij hij vertelde over de geschiedenis. Bij de voormalige hervormde kerk aan de Bloemenmarkt werden we spontaan uitgenodigd om binnen te komen kijken.

Al tijdens de wandeling gebeurde er iets bijzonders. Er ontstond een warme, gemoedelijke sfeer van vriendschap en verbondenheid tussen ons.

Na afloop gingen we wat drinken bij Klooster aan de Kade. Op de tafels stonden bosjes rozen in allerlei kleuren en er waren Nederlandse en Marokkaanse koekjes.

Heel boeiend was het groepsgesprek. Zo vertelde iemand: “Als ik tegen mijn kinderen zeg dat we ’s-zomers op vakantie gaan naar Marokko, naar ‘ons land’, dan zeggen ze: dat is ons land niet, Nederland is ons land.”

Een Leyla Reis-Oztekin, een Turks-Nederlandse moslima, schreef speciaal voor onze bijeenkomst een gedicht.

STILLE WENS

Komend uit verschillende nesten
zijn we elkaar soms aan het testen
Al zijn de opvattingen divers
samen hebben we een stille wens
Een klein gebaar
doet leren van elkaar
Met de dialoog
staan we oog in oog
Dat brengt ons verder
goede wil is onze herder.

We kwamen samen vanuit verschillende culturen en religies, maar met eenzelfde ideaal: bouwen aan een wereld van vrede en harmonie. Ieder klein steentje dat we daaraan bijdragen helpt!

Een warme groet, mede namens Ron Colin en Arie de Wit

designed by PJM Rademakers