En natuurlijk voor hun ouders!

Pater Igo en de werkgroepen Kindernevendiensten, Peuterkleutervieringen en Eerste Communie willen een aantal ideeën aandragen om samen met de kinderen Pinksteren thuis te vieren. Vooral om dat er vanwege de Vormselviering én de Eerste Communievieringen geen Peuterkleuterviering en Kindernevendienst in juni zullen plaatsvinden.

SAMEN LEZEN, LUISTEREN EN KIJKEN

PINKSTEREN

Zondag 5 juni is het Pinksteren. Dat is een heel bijzonder feest. In de kerk wordt die dag een verhaal verteld waarin allerlei vreemde dingen gebeuren. Een verhaal waarin de vrienden van Jezus eerst heel verdrietig zijn. Hun grote vriend is tenslotte gestorven. Maar dan gebeurt er iets waar ze heel blij van worden, iets met vuur en wind. De vrienden willen niet meer opgesloten zijn in hun huis, ze gaan naar buiten! Ze vertellen aan iedereen die het maar horen wil wat een bijzondere man Jezus was.

Het Pinksterfeest

(Bron: © www.kinderwoorddienst.nl)

Jezus was gestorven en toch kwam Hij af en toe bij de leerlingen. Opeens was Hij er dan, zelfs als de deur op slot was! Zo was het ook deze keer. Jezus zei: “Ik wens jullie vrede”. Vrede! Want die kon de wereld heel goed gebruiken! Daarna liep Hij langs de leerlingen en blies hun één voor één in het gezicht. “Zo”, zei Hij, “nu hebben jullie de heilige Geest gekregen”. En toen was Hij weer weg.

Een tijd later zaten ze weer bij elkaar. Maria, de moeder van Jezus, was erbij. Nu was het niet Jezus die hun in het gezicht blies, maar de heilige Geest zelf!
Opeens kwam er een heleboel lawaai uit de hemel. Het klonk alsof er een stevige wind aan het waaien was. Het hele huis was vol van die wind. Hun kleren klapperden ervan. Daarna kwam er opeens vuur. Op ieder hoofd kwam een vlammetje te staan. De warmte van het vuur ging door hun lichaam heen, de leerlingen voelden zich helemaal warm worden, en ze begonnen te praten, allemaal dwars door elkaar en allemaal in talen die ze niet eens kenden. Het leek een rommeltje en toch was het dat niet.Kinderen pinksteren

Buiten waren een heleboel mensen. Ze hadden de wind gehoord en het vuur gezien. Ze wilden weten wat er gebeurde. In Jeruzalem was Pinksteren altijd een heel groot feest. Mensen uit heel veel landen waren gekomen om het feest te vieren. Ze spraken allemaal verschillende talen.
Nu kwamen de leerlingen naar buiten en begonnen te vertellen over Jezus en over de wonderen van God. Welke talen de mensen ook spraken, ze konden heel goed verstaan wat de vrienden van Jezus zeiden. “Jezus is niet dood”, zei de één. “Je kunt Hem niet meer zien, maar Hij is er nog steeds. Hij leeft!”, zei de ander. De mensen werden erg enthousiast door die verhalen. Zij wilden meedoen, bij de leerlingen horen. Ze lieten zich dopen en gingen aan andere mensen weer vertellen over Jezus. Zo ging het verhaal van Jezus en de heilige Geest als een lopend vuurtje door de wereld! En dat was het begin van de kerk van Jezus.

Film Lucas en het Pinkstermysterie

Je kunt ook naar dit filmpje kijken. Het is in 2020 gemaakt door mensen van de Lieve Vrouweparochie in Bergen op Zoom, omdat we toen vanwege het Coronavirus niet allemaal naar de kerk konden komen.

Samen knutselen

Pinksterduifje

“Pinksterduifjes”
 Klik op de duif om naar de websitepagina te gaan waar de handleiding staat.

Samen bidden

(Bron: © www.kinderwoorddienst.nl)

Misschien kunnen jullie thuis samen het volgende gebedje bidden:

Gebed om elkaar te verstaan, zonder woorden

Goede God,
Ik heb niet altijd woorden,
om te zeggen wat ik voel.

Ik kan ook gewoon een beetje stil zijn
en dan bedoel ik toch een boel.

Soms brand ik een kaarsje en praat ik zonder woorden.
Soms zing ik juist een melodietje van een vrolijk liedje.

U doet ook hetzelfde God,
U komt bij ons als wind en vuur,
als licht in donkere dagen.

Ik hoor U dan niet praten
maar voel U dan dichtbij.

Wij bidden U:
Help ons elkaar te verstaan op verschillende manieren.
Een gebaar zegt soms meer dan 1000 woorden.

Meer weten?

Als je nog meer wilt weten over Pinksteren vieren, kijk dan op deze website.

Mooie verhalen over Pinksteren en meer kun je vinden, bijvoorbeeld in deze kinderbijbels:

• “Prentenbijbel” van Bert Wiersema en Liesbeth van Binsbergen
  • “Bijbel voor kinderen” van Marianne Busser, Ron Schroder en Pieter van Winden
  • “Het begon met licht” van Gerrie Huiberts en Anne Westerduin
  • “Bijbel in Gewone Taal voor jou”, Nederlands Bijbelgenootschap

Veel lees-, kijk-, bid- en knutselplezier gewenst!

Hartelijke groet,
Kapelaan pater Igo Renjaan SVD,