Steun de parochie met een periodieke gift

Giften aan de parochie zijn aftrekbaar bij de aangifte van uw inkomstenbelasting. De Rooms Katholieke Kerk is door de overheid erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn ook uw giften aan de Sint Norbertusparochie aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. In de regel geldt hierbij een drempel van 1% (minimaal € 60) en een maximum van 10% van uw verzamelinkomen.

Geen drempel bij periodieke gift

Wanneer u met de parochie een periodieke gift afspreekt, geldt de drempel niet. Een periodieke gift is een gift waarbij u minimaal vijf jaar lang elk jaar eenzelfde bedrag schenkt. Bij een periodieke gift mag u het totale bedrag van uw gift aftrekken bij uw belastingaangifte. U krijgt zo meer geld terug van de belastingdienst. Afhankelijk van uw leeftijd en inkomsten kan uw voordeel oplopen tot 52%.

Wanneer u uw parochiebijdrage voldoet in de vorm van een periodieke gift kunt u maximaal gebruik maken van de belastingteruggave. Wanneer u uw belastingvoordeel ten goede laat komen aan de parochie, verhoogt u uw bijdrage zonder dat het u meer kost.

Hoe groot is het voordeel?

Stel dat u jaarlijks €116,- als parochiebijdrage schenkt, en dat voor u de belastingschijf van 40,4% geldt. Bij een periodieke gift van €116,- ontvang u €47,- terug van uw bijdrage, zodat u netto €69,- bijdraagt. Wanneer u via de periodieke gift €195,- aan de parochie zou schenken, is uw nettobijdrage €116,-.

Een ander voorbeeld: Bij de belastingschijf van 52% en een jaarlijkse bijdrage van €300,- wordt uw voordeel €156,- per jaar (uw nettobijdrage is dan €144,-). Als u het belastingvoordeel ook aan de parochie schenkt kunt u €625,- per jaar geven, zonder dat het u meer kost!

Hoe werkt het?

U legt uw periodieke gift vast in een schriftelijke overeenkomst met het parochiebestuur. U kunt een voorbeeld van zo’n overeenkomst downloaden via de website van onze parochie ( Overeenkomst periodiek gift ) of via de site van de belastingdienst ( www.belastingdienst.nl ). Vul de overeenkomst in tweevoud in en stuur deze ondertekend op (aan: Penningmeester Sint Norbertusparochie, St Josephstraat 2, 4702 CW Roosendaal). Het parochiebestuur ondertekent ook en stuurt één exemplaar aan u terug. Vervolgens voldoet u ieder jaar uw bijdrage, en verwerkt u uw bijdrage aan de parochie bij uw belastingaangifte.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheid van een periodieke gift voor u? Op de website van de parochie vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Ook kunt u contact opnemen met de penningmeester van onze parochie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Hij zal u graag nadere informatie aanreiken.