Op woensdag 14 november 2018 werd tijdens de seniorenmiddag in buurthuis Kalsdonk door Margo Emmen een presentatie verzorgd over ‘Het huis van morgen’. Er waren 41 mensen op dit onderwerp afgekomen.

Anders dan vroeger worden mensen in deze tijd steeds ouder. Daarbij is er sprake van een dubbele vergrijzing: enerzijds gaat het om een behoorlijk grote groep mensen, anderzijds worden ouderen steeds ouder. En dat terwijl er in verhouding te weinig kinderen zijn. Van het kleiner aantal kinderen kiezen bovendien minder dan vroeger voor een baan in de zorg. Dit laatste wordt steeds meer zichtbaar in de zorg. Hoe dit tekort opvangen? Bovendien blijven mensen steeds langer thuis wonen. Hoe kunnen zij zo lang mogelijk zelfstandig functioneren? Een strategie is hulpmiddelen te ontwerpen om zo min mogelijk zorg van een ander te hoeven ontvangen. Het huis van morgen is een plek waar allerlei nieuwe hulpmiddelen worden ontwikkeld en verkocht.

Op uitnodiging van het Seniorenpastoraat Noord Oost was op 12 september jl. Marinus van den Berg te gast in buurthuis Kalsdonk. Voor veel senioren is Marinus geen onbekende. Niet alleen kan hij op een boeiende, laagdrempelige en fijnzinnige manier over allerlei dingen die het leven raken spreken, ook zijn boeken worden graag gelezen. Nu hij zelf al een tijdje met pensioen is, waren we benieuwd hoe hij aankijkt tegen het ouder worden.

Op woensdag 25 april 2018 vond in buurthuis Kalsdonk de seniorenmiddag plaats rond het thema ‘Krachtig ouder worden’. Dit thema werd ingeleid door Anja Machielse, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Er waren 44 mensen op dit thema afgekomen.

Samenvatting van de inleiding van Huub Schumacher
georganiseerd door
Seniorenpastoraat van de Sint Norbertusparochie te Roosendaal
28 februari 2018

I. EEN DOODLOPENDE WEG

Verschil maak ik tussen 'weten' én 'geloven'; tussen de orde van de ratio (het verstand) en de orde van de beleving (het hart). Of iets er echt is, ligt voor beide orden anders. Voor heel wat mensen is dat niet zo: zij zijn eenkennig. En nu juist dé 'instantie' waarvoor dit eenkennige van velen een zorg zou moeten zijn -en dan denk ik aan kerk met haar prediking, catechetisch pastoraat- is zélf óók eenkennig. Dit zorgt voor het nodige onbegrip waar je als pastor tegenop loopt. In God geloven is verengd tot: door eigen inspanning van God- daarboven hier dingen gedaan zien te krijgen die je graag wilt.
Daardoor haken steeds meer mensen af.

Pastor Schoenmakers had vijf punten over het menselijk leven, ik geef ze kort weer:

1 Het eerste gaat over het beeld dat wij mensen dagelijks krijgen voorgeschoteld: het leven moet jong, gezond, gezellig en gelukkig zijn. Maar dat is niet de werkelijkheid.

2 Wij moeten anders kijken naar het leven: Lijden komt op ieders pad, het kan ons helpen het leven anders te beleven, ervaring van lijden kan louteren. Belangrijk hier is troost en elkaar van dienst zijn.