week tegen eenzaamheid slider 2 minDit jaar vindt de Nationale Week tegen de Eenzaamheid plaats van 27 september tot en met 6 oktober. Deze week is een initiatief van Coalitie Erbij, een landelijk samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, die ieder op eigen wijze eenzaamheid proberen te bestrijden met concrete acties en activiteiten. Ook diverse maatschappelijke organisaties in Roosendaal doen hieraan mee. De eenzaamheid waarmee mensen in Roosendaal te kampen hebben, is landelijk gezien bovengemiddeld. Volgens de vitaliteitskaarten van de gemeente Roosendaal voelt bijvoorbeeld 36% van de bewoners in De Westrand zich emotioneel eenzaam en 69%(!) van de bewoners in Wijk Langdonk zich sociaal eenzaam. De Gemeente Roosendaal ondersteunt daarom financieel diverse projecten die hieraan iets willen doen. Een van die projecten is het Seniorenpastoraat-zuid.

Activiteiten  in Roosendaal

Op vrijdag 28 september 2018 wordt in Parrotia deze Week tegen de Eenzaamheid officieel geopend. Om 13.30 uur start een ontmoetingsmiddag voor mensen die zich eenzaam voelen en op zoek zijn naar meer sociaal contact. Ik zal dan als seniorenpastor ook aanwezig zijn. Om 15.30 uur volgt de officiële aftrap van de Week. Van 16.00 tot 18.00 uur zijn mensen, die zich als vrijwilliger willen inzetten om de eenzaamheid onder mensen in Roosendaal terug te dringen, welkom om kennis te maken met diverse organisaties en projecten die zich hiervoor inzetten. Handig om te weten: die middag wordt een programmaboekje uitgedeeld met tal van activiteiten die in de Week tegen de Eenzaamheid te Roosendaal worden georganiseerd.

Op 17 april 2018 wordt de volgende ontmoeting georganiseerd. Dan komen senioren in Roosendaal-Zuid elkaar tegen rond het thema ‘vitaliteit’. De middag vindt plaats in de zaal bij de Moeder Godskerk. Nadere informatie volgt.

Op 23 januari organiseerde het seniorenpastoraat Roosendaal-Zuid haar eerste ontmoetings-activiteit in 2018. Ruim 30 personen (waaronder leden van de bezoekgroep en de werkgroep) namen deel aan de ontmoeting, die ontspannen en inspirerend was.

Een jaar kent seizoenen. Kalenders van vroeger brachten die in beeld: sneeuwtaferelen, ontluikend nieuw leven, de groeikracht van de lente, de warmte van de zomer, de rijpe herfst, en de afbouw naar de winter toe. We keken naar plaatjes van die seizoenen, en spraken over verlangens en verwachtingen in het nieuwe jaar, en deelden ook waar we tegen op zagen. Aan meerdere tafels werd geanimeerd gesproken. Met een toast op het nieuwe jaar werd de bijeenkomst besloten.