In januari 2022 ontvang je de jaarlijkse brief voor de actie Kerkbalans. Voorafgaand vragen we je aandacht voor een bijzonder onderdeel van deze actie. Wist je dat je altijd op een belastingvoordeel kunt rekenen als je de kerkbijdrage periodiek schenkt?

Een gewone gift kun je aftrekken, maar er geldt een drempel van 1% van je drempelinkomen en een minimum van € 60 euro. Alleen wat je dan meer geeft mag je aftrekken tot een maximum van 10% van je drempelinkomen. Bij een periodieke gift heb je geen last van een drempel en ook niet van het maximumbedrag van 10% van je drempelinkomen voor giften.

Afhankelijk van de hoogte van het belastbaar inkomen kan je tussen 20% en 49,5% van het geschonken bedrag terugkrijgen bij je belastingaangifte. Op dit moment zijn er al veel parochianen die jaarlijks een vaste kerkbijdrage geven. Toch zijn er maar weinig parochianen die periodiek schenken en zo gebruik maken van belastingvoordeel waar je altijd op kunt rekenen.

Het periodiek schenken kan plaatsvinden na het ondertekenen van de “Overeenkomst periodieke gift in geld” van de belastingdienst. Hierin spreek je af om minimaal vijf jaar lang een vast bedrag te schenken. Ook de parochie ondertekent de overeenkomst als ontvanger en geeft je het getekende exemplaar terug. Je moet de overeengekomen kerkbijdrage tenminste vijf jaar achterelkaar schenken om het schenkingsbedrag jaarlijks te mogen aftrekken.

Wat levert het je op?

Onderstaande rekenvoorbeelden gelden als indicatie voor 2021. In iedere individuele situatie zal het belastingvoordeel verschillen van onderstaande voorbeelden, bijvoorbeeld door andere heffingskortingen.

60 euro (verzamelinkomen lager dan € 35.942)

• zonder overeenkomst 60 euro betalen en 0 euro belastingvoordeel
  • met overeenkomst 60 euro betalen en 23 euro belastingvoordeel; netto kost de gift je 37 euro.

150 euro (verzamelinkomen lager dan € 35.942)

• zonder overeenkomst 150 euro betalen en 0 euro belastingvoordeel
  • met overeenkomst 150 euro betalen en 57 euro belastingvoordeel; netto kost de gift je 93 euro.

300 euro (verzamelinkomen lager dan € 35.942)

• zonder overeenkomst 300 euro betalen en 0 euro belastingvoordeel
  • met overeenkomst 300 euro betalen en 115 euro belastingvoordeel; netto kost de gift je 185 euro.

600 euro (verzamelinkomen vanaf € 35.942 tot € 68.508)

• zonder overeenkomst 600 euro betalen en 0 euro belastingvoordeel
  • met overeenkomst 600 euro betalen en 228 euro belastingvoordeel; netto kost de gift je 372 euro.

Wat levert het de parochie op?

Als je overweegt om een hogere kerkbijdrage te geven en deze als periodiek bedrag wil schenken, dan ontvangt de parochie flink hogere inkomsten. Zelf krijg je de verhoging voor een groot deel weer terug bij je belastingaangifte. Er is dus sprake van een win-winsituatie.
Als 100 parochianen periodiek gaan schenken, dan ontvangt de parochie jaarlijks een geschat extra bedrag van circa € 2.500 tot mogelijk € 10.000 aan extra kerkbijdragen. Dat is een welkome hogere kerkbijdrage. De Ursulaparochie heeft de ANBI-status verkregen juist om aftrekbare giften mogelijk te maken.

Op de website van de protestantse kerken vind je een actuele schenkcalculator. https://pkn.schenkcalculator.nl/. Zoek deze calculator eens op en probeer het uit! In deze calculator kan je goed berekenen welk bedrag in je eigen situatie past.

Vraag advies!

Aarzel niet om advies aan ons te vragen: Zo is het verstandig om de schenkingsovereenkomst altijd individueel aan te gaan. Bij onverhoopt overlijden vervalt de individuele overeenkomst en daarmee de betalingsverplichting voor de achterblijvende partner. Maar je kan ook vastleggen dat de overeenkomst stopt wanneer je partner overlijdt. Ook is het goed om te weten dat het percentage waartegen de giften kunnen worden afgetrokken jaarlijks met 3% daalt naar 37,05% in 2023.

Wil je meer informatie of advies over het periodiek schenken, of hulp bij het invullen van de “Overeenkomst periodieke gift in geld”, stuur je bericht aan de budgethouder van de gemeenschap van je keuze: